Souza zaterdag, 17 december 2022

door Marscha van Noesel

Hallo allemaal,

Na de koek (van Marion) en koffie van Van Nelle wisselden we wat ervaringen uit, waarna we tijdens de soep wat dieper in gingen op de doelstellingen van Souza. Daarover straks meer.

Jammer dat we met zessen waren, maar dat had ook voordelen:

Margo kon zich zodoende het hele lokaal toe-eigenen om eens lekker haar idee├źn voor de Van Gogh expositie te ontwikkelen. Talloze sjablonen voor haar werk lagen verspreid over diverse tafels. Wat er tevoorschijn kwam, was een artistiek , creatief en verrassend architectonisch ontwerp van de brug waar van Gogh op uitkeek vanuit zijn kamer in Nieuw-Amsterdam. Het  is nog een voorstudie.

Eke begon met een mooi blauw doek met een paar lijnen voor het landschap in haar hoofd. Het leek wel in een oogwenk omgetoverd tot een aantrekkelijk landschap: bomen, watertje, weerspiegeling en vooral met de haar zo toevertrouwde losse toets, mooie zachte kleuren. Niets meer aandoen? Weet ze nog niet.

Harm begon met wilde lijnen, strepen maar na verloop van tijd verscheen er orde in de chaos. Lijnen recht naar beneden en een vast patroon. De op doek geschilderde patronen geven de kijker wat de schilder zocht en vond: rust en ruimte, regelmaat? Ik moest wat aan Mondriaans werk denken, maar dat is strikt persoonlijk..

Marion bezig met een opdracht uit de cursus van Hillie: pak een interieur en abstraheer het beeld: neem de lijnen, vormen, de kleuren en het object als uitgangspunt. In Marions geval: een hond slapend op een kussentje op het kleed in de kamer. De hond als symbool van trouw en rust in de huiselijke sfeer.

 

Marijke schilderde verder aan haar abstract landschap: mooie kleuren, vormen in de diepte en wit vlak in het midden. Compositie in evenwicht, aantrekkelijk, maar nog niet klaar ?

Marscha nog niet door een droeve recente gebeurtenis in evenwicht, maar toch aan het schilderen op papier dit keer.

Thuisgekomen vind ik het ontwerp precies zoals ik het bedoelde: twee helften gespleten door natuurkrachten.

De mosterdsoep van Margot of van Eke??? Die bracht in ieder geval de pit in de discussie.

En nu over Souza: samengevat: we willen een fundamentele discussie over wat we met Souza willen in de toekomst. Voldoet het ieder van ons aan verwachtingen, Van de zes aanwezigen verlangt de meerderheid naar meer verdieping door vaker professionele begeleiding. We willen graag van iedereen weten wat ie van Souza verlangt. Ofschoon alle redenen van afwezigheid heel plausibel zijn, is het teleurstellend dat er steeds zoveel niet zijn. Als we ons willen neerzetten als schildergroep dan moeten we ook kunnen uitstralen dat we een groep zijn op zoek naar vernieuwing. We zoeken nog eens op wat daarover precies bij de oprichting is gezegd.

Groet en tot 21 januari

Marscha

Wil je dit bericht delen? Dat kan:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *