Souza zaterdag, 16 maart 2024

Acht aanwezigen: Conny, Eke, Robert, Jeanine, Marscha, Marion, Nasima, Marijke R.
Afwezig de anderen wegens vakantie of ziekte.

Volgende souzadagen: 20 april: Margot doet de soep en Robert de koek
18 mei: Harm soep en Marscha koek
Wil iedereen even nadenken over een volgende begeleider. (m/v/i)
Voorstel Emy Noya van Drents Schilder Genootschap,
Ook is de site kunstenaar.nl een aan te bevelen infobron.

‘Is het a soft or a hard edge’

Ondanks of vooral ook omdat we ‘maar’ met acht lui aanwezig waren toonden niemand zich lui. Er is hard en ook gezellig gewerkt aan nieuwe meesterwerken. Tegen drie uur hielden we heel gedisciplineerd een werkbespreking. En dat is een goed manier om ook elkaar commentaar te geven op de gedane arbeid.

Nasima heeft geworsteld met portret van Typhoon, de zanger. Volgens de kenners van portretteren onder ons is ze op de goede weg, maar er moet nog een plastisch chirurg met een verfkwast worden opgeroepen voor de puntjes op de i, of liever een oogarts om de schele blik wat bij te werken, het oogwit is al niet meer zo wit, en de nek misschien nog wat indammen. Ook is de schouderpartij misschien nog wat forser dan in werkelijkheid. En: je moet je steeds afvragen: waar komt het licht vandaan? Speel met de schaduwen. De harde en zachte ‘edges’ onderzoeken, de gezichtslijn hoeft niet zo hard. Moeilijk maar al een zeer goed gelijkend portret.

Marijke R heeft een landschappelijk dromerig verlicht stadje geschilderd, ergens in de bergen, ergens in de wereld. De weg er naar toe is niet bekend. De omgeving is mooi los geschilderd ofschoon Marijke zelf het nog wat ruimer, wilder had willen zien, maar het is ook nog niet af. Is een werk ooit af?

Jeanine heeft een opvliegende of landende kraanvogel met wijd opengesperde vleugels en ballerina-achtige pootjes geschilderd. Toch is de vogel die het Grote Geluk verspreid, nog niet af, ze is nog geen geheel met de omgeving, want je ziet nog niet waar ze landt of waar ze vandaan vliegt en ook niet waar ze naar toe gaat. Ik ken wel een paar plekken waar men geluk nodig heeft… Ook nog niet af. 

Eke vertelt hoe zij haar onderwerp op doek zet: ‘Ik doe alles tegelijk dan weet je ook wat er komen moet. Als je je onderwerp los schildert dan is het alsof je het hebt uitgeknipt en opgeplakt.

Robert heeft verder aan het portret van zijn kleindochter Sam gewerkt. Jammer dat het meisje niet even bij Souza kan komen, want iedereen is vertederd door haar guitige uitstraling. Zo goed op doek te zien. Robert heeft aan het mutsje en wat aan de achtergrond gedaan. Bij Roberts portret zie je de zachte ‘edgde’tussen de muts en het voorhoofdje. Het is steeds de vraag’: ‘Is het ‘a soft or a hard ‘edge’’.

Eke heeft weer de kweekkast in de tuin van haar vriend en toekomstige echtgenoot geschilderd. In de les van Fokko heeft ze het kastje in avondlicht geschilderd en nu bij daglicht. De knotwilg en het kastje zijn door de nieuwe bewoners van Pauls huis gesloopt. Zo maakt Eke haar belofte waar, dat de tuin van Paul op doek eeuwig blijft bestaan. Met brede kwast, palet en schuursponsje is ze aan het werk geweest.

Conny moest ook wat eerder weg, ze is bezig met werk dat ze de vorige keer heeft opgezet, een geit op het dak, dat ze heeft gekopieerd weer het afgedrukt en weer gaat bewerken.

Marion moest ook eerder weg en was niet bij de bespreking. Ook haar schilderij van watertje, bomenrij is nog in bewerking, maar haar pogingen om losser en ruimer te schilderen zijn duidelijk geslaagd.

En Marscha: had de hele zaal (2) voor zich alleen wat resulteerde in een uitbarsting van creativiteit: de huisjes in een woestijnachtig gebied zijn veranderd door inmenging van Hilli (van wie jullie overigens de groeten moeten hebben) in een kleurrijk geheel. Zelf vind ik het resultaat ingewikkeld, want de sfeer van het Jordaanse Petra wat de bedoeling was, is nu verdwenen. In de herkansing dus. Verder op papier een paar woeste landschappen met en zonder water geschilderd, wat heerlijke oefeningen zijn. Niet ieder werk hoeft meteen ook een meesterwerk te worden, soms echter lukt dat per ongeluk wel…

En dat was het weer voor vandaag,
Een fijne zonnige maand gewenst en tot 20 april.
Marscha

Wil je dit bericht delen? Dat kan: