Souza zaterdag, 15 oktober en 19 november 2022

door Marscha van Noesel

Hallo allemaal

Het viel mij op dat sommigen het verslag van 15 oktober j.l. hadden gemist. Dat klopt. Ik heb het niet gemaakt! Waarom niet? Ik had zoveel meer lezers gehad, want die waren die zaterdag afwezig en die wilden wel graag weten wat er ‘achter hun rug’ was afgesproken. Nou: niets. Wel hebben de aanwezigen lekker gewerkt, maar zo lekker dat ik er nu geen ‘actuele herinneringen’ meer aan heb.

Anders dan gisteren: de helft van het aantal leden was dit keer aanwezig: Marion, Marijke R., Marijke van P., Nasima, Jeanine, Gerard, Margot( bij de koffie). De koek met noten bij de koffie had Nasima gemaakt, heerlijk vers uit de ‘bakkerij’. Ons wachtte voordat ik het vergeet de overheerlijke tomatensoep van Marijke R. Dus behalve Margot bleef iedereen de hele dag.

Aan het werk, maar eerst de gezellige uitwisseling van (kunst)nieuwtjes. De opening van de expositie in Herinneringscentrum Westerbork , met portret van Robert was een zeer leuke en afwisselende happening, volgens Marijke die er bij was. 

Er staan nog veel activiteiten op stapel: de expositie van de Coevorden Culturele Gemeente bijvoorbeeld van 3 december ( opening om 13.00 uur op 3 december in Kunst op 5, Sallandsestraat 5-7)  tot en met 7 januari. Nasima en Marion en Annet  weten er meer van..

Verder was er weer een kunstmarkt bij Karwei in Emmen, waaraan o.a. Jeanine mee heeft gedaan.. Een leuk initiatief.

Er waren ook vragen die nog onbeantwoord bleven zoals hoe het eigenlijk met het CBK Emmen is. De AKE krijgt wel weer een expositie bij het CBK einde jaar, maar verder weten we nog niets.

En zijn er voor Souza al docenten benaderd?

Zelf heb ik op Texel voor het eerst kennis gemaakt met het werk van Scholte-Albers, een Groningse kunstenaar die dagelijks met zijn ezel en verf op pad gaat en het Groningslandschap schildert.

Aan het werk: Jeanine met een koninklijke mevrouw in een ijskoud landschap. (Achtergrond van de foto) Realistisch werk met genoeg ruimte voor fantasie. Verder werkte ze aan een opdracht, vlinders op klein formaat.

Marijke van P. had wel een mooie opzet van een vrouwenhoofd in of voor een waterpartij bij zich, maar er werd nog aan gewerkt. Ze twijfelde of het portret moest blijven of nog vager moest worden.

Gerard werkte aan twee landschappen op doek, een met boerderijtje en een nog als kale vlakte onder weelderige wolkenpartijen.

Marijke R. werkte verder aan het schilderij dat ze heeft gemaakt tijdens de les met Hilli Kuilman. Dat was meteen herkenbaar, maar als ze het op de kop zette ontstond er een ander abstracter beeld. En daarmee is ze aan het stoeien gegaan.

Nasima had een foto van een winters landschap bij zich en dat stond in  een uurtje tot de soep was opgediend op het doek. Natuurlijk was het nog lang niet af maar een goed begin is het halve werk.

Annet die nog net de soep van Marijke  mee kon pikken, ging verder met haar opzet voor een Van Gogh-schilderij. Zij is een van de 45 kunstenaars die meedoen aan de Van Gogh prijsvraag. Er zullen veel Drentse veenlandschappen, waar Van Gogh zich door liet inspireren. verschijnen

Marion was met een voorstudie bezig voor diezelfde prijsvraag bezig. Daarvan heb ik geen beeldend materiaal. Dat komt de volgende keer wel.

En ik volg net als Marion een cursus bij Hilli. We schilderen natuurlijke materialen, takken, bomen etc  En dit is een poging van mij om hangende takjes te schilderen. Maar mijn vriendin dacht dat het Van Gogh’s hoofd was met verband rondom zijn afgesneden oor…Waar abstract werk toe kan leiden..

 met groetjes  van M( tot zaterdag 17 december)

Wil je dit bericht delen? Dat kan:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *