Souza zaterdag, 24 februari 2024

Aanwezig: Robert, Harm, Gerard, Jeanine, Marijke van P, Marion, Margot, Nasima, Conny, Marscha o.l.v. Fokko

SPELEN MET VERF

De tweede bijeenkomst met Fokko Rijkens die sinds kort in Assen woont begon verrassend met een werk van hem, bestemd voor de tentoonstelling met zijn schildergroep die binnenkort in de grote kerk in Emmen zal worden gehouden (thema restauratie). 

Maar eerst even dit: koek van Marijke, die helaas verstek moest laten gaan en soep van Marion, een mooie mix van groenten.

Boodschappen van Conny: Voor ONZE jubileumtentoonstelling hebben we de werktitel LICHT gekozen. Echte titel? Om over na te denken. Ook: doen we groot werk of kleine werkjes die tot een geheel gemaakt kunnen worden. Wie doet de opening en hebben we muziek . Wie nodigen we uit? Ook oud leden en oud-docenten. De kerk is open op woensdag, donderdag en vrijdag. Wie willen er zitten en is het mogelijk om tijdens de oppas-diensten ook zelf te schilderen in de kerk. Graag tijdens de koffie op de volgende souzadag, 16 maart 2024, bespreken.

Fokko’s werk: zijn kinderen sjouwend met bielzen voor een gebouwtje: realistisch-abstract. Hij vindt het uitdagend om te spelen met verf. Dat is dan ook het thema voor deze zaterdag: mix van figuratief en abstract. Dat het spelen nog wel eens danig uit de hand kan lopen blijkt, althans bij mij…

We oefenden een tijdje met figuurtjes: zittend staan, lopend. Fokko reikte een handig trucje aan, dat toch nog wel enige oefening vraagt voordat je die techniek beheerst. Huiswerk..
De opdracht: geniet van wat je kan.
Iedereen ging geïnspireerd aan de slag. Dan de bespreking: altijd leuken leerzaam. Fokko commentarieerde:

Sommigen hadden al een werk in de maak meegenomen, zoals Robert
Die het portret van zijn kleindochter verder afwerkte. Een meesterwerk, waar onze meester van die dag toch nog wel wat van kon zeggen: beetje meer licht/donker werking. Mooi die reflectie in de ogen en de omgeving die weerkaatst. De streken van Frans Hals!

Jeanine had haar leguaan verder uitgewerkt (mooi die loerende ogen) en een realistisch brand in de molen op doek gezet. Doe nog wat vonkjes de lucht voor het realistische beeld, mooi contrast met dat paars. Jammer van die Ipad op de ezel, sorry,

Gerard Platen heeft zijn boerderij wat meer aangekleed. Bovendien heeft hij met paletmes gewerkt, wat niet zijn gewoonte is. De bomen staan ook scheef wat suggereert dat het hard heeft gewaaid, nogal realistisch! Fokko wilde de voorgrond wat donkerder hebben maar daar was meester Platen het totaal iet mee eens.

Harm had ook thuis al heel hard gewerkt aan de opdracht die hij ondanks zijn afwezigheid de vorige keer uit het verslag goed heeft opgepikt. Dus huis in mooie felle kleuren bewerkt een soort kartelschaaf. Je krijgt dan een mooie structuur. Aan het tweede schilderij moet nog wat gewerkt worden. Voorkom dat de structuur overal hetzelfde wordt.

Conny was echt aan het spelen met vorm en abstractie. Bijvoorbeeld een geit op het dak, dat is verrassend. De zwarte lijnen zorgen voor contrast. Schuiven, knippen en plakken, kijken en beslissingen nemen…Alles is nog te veranderen. Figuren een goede plaats geven op het doek, het is leuk om zo te spelen met verschillende materialen.

Marion heeft een jeugdherinnering op doek gezet: spelende kinderen voor een oud gebouw, jaren negentig toch? Ik speelde zo’n spelletje al in de jaren vijftig…iennemiene mutte of ? Haar werk riep bij iedereen wel weemoedige gevoelens op…waar blijft de tijd dat de kinderen zo speelden i.p.v. met telefoontjes in de weer zijn.

Nasima was de hele dag goed aan het worstelen met kleur en vorm. Dat ze er plezier in had was duidelijk, maar tenslotte zat de vorm, een abstract patroon, er goed in. Oja, een museum aan De Stroom in Antwerpen. (even kijken op internet dan zie je de overeenkomst)
Margot heeft een architectonisch werk gemaakt: licht en donker, gevarieerde kleurvlakken, het groen erin geeft licht-effect, ook de witte lijnen geven extra contract

Marijke van P heeft de Grote Kerk in Emmen op doek gezet. !! Mensen die er naar toe snellen, de silhouetten van de mensen zijn mooi gelukt.

Aan het werk van ondergetekende kun je zien hoe spelen met verf danig uit de hand kan lopen. Mijn werk dat ik na de vorige keer met Fokko verder thuis heb gemaakt werd bejubeld, nou… Maar aan het andere werk moet nog wel het een en ander veranderen. Dat begon meteen al niet zo goed met die dikke laag modelpasta. Had het zo maar gelaten…niets meer aan doen. En dan? Maar wordt vervolgd.


Tot 16 maart. Koek en Soep (Margot is dan op wintersport!) groet Marscha

Wil je dit bericht delen? Dat kan: