Souza zaterdag, 18 februari 2023

door Marscha van Noesel

Aanwezig: Marijke R., Marijke van P. Robert, Harm, Gerard, Margot, Marion, Jeanine, Conny, Josje, Annet, Eke en Marscha.

Hallo Souza
Volle bak deze zaterdag bij de koffie met koek van Marijke R.. De vorige Souza bijeenkomst in januari
hebben we lang gediscussieerd, waarvan nu de vruchten zijn geplukt. Daarom viel er dit keer niet zoveel te bespreken. Alleen de voorbereiding voor 18 maart als Anneke Wilbrink ons komt begeleiden. Iedereen kijkt er naar uit. Vraag: thuis al vast voorbereidend werk doen? Ze heeft haar ideeën al op de mail gestuurd, waar je wel mee voort kan. Het scheelt tijd op de 18 e met wat voorwerk.

Op deze zaterdag heeft Robert de hele dag foto’s gemaakt voor de website. Ook een nieuwe groepsfoto. Verder zijn er in samenwerking met de kunstenaar teksten geactualiseerd. Wie dat nog niet heeft gedaan kan Robert een nieuwe tekst over je werk mailen. Ook komen op de website interviews over ‘de kunstenaar van de maand’. Marscha neemt binnenkort contact op met een van ons.
Ideeën voor uitjes op 17 juni zijn welkom. Harm had voorstel: museum Emden waar je ook zelf aan het werk kan. Op dat moment is er in Emden een expositie van portretten. Kunnen we misschien iets mee.

Verder verzoek om na te denken over het 40-jarig bestaan van Souza in 2025.

De werkbespreking wordt door iedereen zeer gewaardeerd. Helaas moest Jeanine nadat
we van haar kippensoep hadden genoten ziek naar huis.
De werkbespreking kwam ook te laat voor Marijke van P. Ze is bezig geweest met collage-werk. Nog een beginstadium van uitzoeken voor de juiste compositie en beslissingen nemen over schilderen of met ander materiaal werken.

Conny kon ook niet bij de bespreking zijn. Zij is met haar druksel bezig geweest, maar ze heeft ook gewerkt aan nieuwe tekst voor de website samen met Robert. Annet was ook wat eerder vertrokken. Ze werkte zaterdag aan haar werk voor de Van Gogh tentoonstelling en heeft de veenarbeiders op het land neergezet voor een oranje lucht. Ze vertelde als extraatje dat ze nu ze zo intensief met Van Gogh bezig is zich langzaam maar zeker steeds Drents voelt.

Ook Josje moest voor de bespreking haar biezen pakken. Ze heeft aan een portret gewerkt.

Gerard moest ook eerder weg dus hebben we zijn boerderij niet kunnen bespreken. Wel heeft hij de
adviezen van de vorige keer overgenomen zo te zien.

De werkbespreking was er wel voor:
Harm heeft een nieuwe 3-luik gemaakt van kleine werkjes in hetzelfde formaat(vierkant 30×30). Het geheel lijkt grafisch en ook wat Mondriaans, heldere kleuren en een ritmisch lijnenspel.

Het werk van Eke: portretformaat, 1.20×70 , acryl, kleuren, pixelachtig, contrast misschien versterken want de toonwaarden zijn nu hetzelfde, diepte en helderheid bekijken. Het worden dan bloemen met losse toets geschilderd.

Marion: bomen, als een voorstudie voor 18 maart, zou kunnen, spetters, er zit een beweging, er zijn touwtjes en zilverpapiertjes in verwerkt.(foto rechts) Het andere werk is acryl op canvas, helder kleurgebruik, het linker stuk zou meer in het schilderij geïntegreerd kunnen worden of ongeveer 10 cm eraf knippen of weg schilderen.

Margot heeft de hele dag met haar etstechniek, met diverse inktsoorten en afdruksels gewerkt. Het
eindresultaat was een mooie afdruk. Ze gebruikte een binnenkant van een pak melk. In principe is afgesproken dat Margot op zaterdag 22 april de etstechniek demonstreert. Harm neemt een kleine pers mee.

Marijke R. twee werken: vandaag aan gewerkt op formaat 80×80, lagen, organische vormen, je blik volgt de beweging over het hele doek, koele en warme grijze kleuren.(foto rechts) Haar andere werk
landschapsformaat, 60×80, warme kleurenverzadigde kleuren en ook contrasterend, complementaire kleuren oranje en blauw. (foto links)) Het werk is in feite af.

Marscha: landschapsformaat, acryl op canvas, gelaagd, mystieke sfeer, ook bomen in de dikke laag verf gekrast. (foto rechts) Het licht valt er tussendoor en komt iets boven de boomgrens terug. Krachtig. Het werk vraagt om een witte achtergrond. En dan nog dit even noteren:
Volgende bijeenkomst 18 maart met Anneke Wilbrink,
Soep Marijke Van
Koek: Gerard
22 april: soep: Conny
Koek: Margot
20 mei: soep Marscha
Koek: Robert
17 juni: Emden?

Wil je dit bericht delen? Dat kan:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *