De opening van ‘Souza Natuurlijk’ bij K&C te Assen

Vrijdag 6 september was de opening van de expositie van Souza in het gebouw van Kunst & Cultuur in Assen. Er was een flinke opkomst en de sfeer was erg goed. Alles verliep in een ontspannen sfeer.

We werden welkom geheten door de directeur van K&C, Marieke Vegt. Daarna hield Hellen Abma, adviseur Beeldende Kunst, een mooi openingswoord. Krijnie bedankte K&C vervolgens voor de gastvrijheid en voor de gelegenheid om weer eens, geïnspireerd door beeldend kunstenaar Cor Sonke, op een andere manier met het eigen werk bezig te zijn.

Het openingswoord, ons toegesproken door Hellen Abma, vind je hier:

Opening SOUZA, 6 september 2019

Eke Krabben heeft een citaat van Paul Gardner op de website van SOUZA staan. “Een schilderij is nooit af, het stopt gewoon op een interessante plaats”.
Het is niet niks. Iemand toelaten in je ruimte, of je gezamenlijke schilderwerkplaats, die je los wil weken van alles wat je hebt geleerd. De dingen waar je je content mee voelt en waar je je in hebt bewezen. Of iemand die je af wil laten wijken van de route die je net bent ingeslagen en waarbij je het gevoel hebt dat je – eindelijk – op de goede weg bent. Die je uitnodigt om de plaats waar je je net genesteld lijkt te hebben, los te laten.
Toch is dat precies wat K&C heeft beoogd met het aanbieden van de workshops van Cor Sonke aan SOUZA. Omdat deze schildersgroep met 16 leden al meer dan 30 jaar bestaat en samenwerkt, wilden we dit avontuur juist met hen aangaan. Want SOUZA bestaat bij het reflecteren op elkaars werk het uitwisselen van fascinaties en ook het samen bezoeken van tentoonstellingen en musea.
SOUZA is geen doorsnee groep amateurkunstenaars.
Ik heb me er de afgelopen tijd een beetje in mogen verdiepen en ben tot de conclusie gekomen dat het een verrassende club te noemen is. Bij SOUZA, met haar bevlogen en talentvolle leden, krijgt het schilderen ZIN, zingeving. Het geeft verbinding, energie en nieuwe inzichten en ideeën. Wars van de wereld waarin we nu leven, waarin alles is gestoeld op doelmatigheid en functionaliteit, kiezen de mensen van SOUZA ervoor om zonder een concreet doel hun kostbare vrije tijd te spenderen aan een langzaam proces van beschouwen, creëren en samen reflecteren. Daarbij is bij SOUZA vooral de rol van het schilderij als expressiemiddel zichtbaar. Zowel in de abstracte als figuratieve schilderijen is er aandacht voor de emotie, voor schoonheid, agressie of energie. Met een rondje door het gebouw kom je veel emoties tegen.
En dan komt Cor Sonke langs om de kussen even op te schudden. Met als doel om in nieuwe manieren van werken, van kijken en van uiten op het doek of op papier, jezelf weer te verrassen en te herontdekken. Niet per definitie oefeningen die leiden tot een bij voorbaat uitgestippeld weggetje die leidt tot een knap resultaat. Cor Sonke is geen Bob Ross.
Jullie zijn zelf in staat om prachtig te schrijven en ik vond in mijn mail dan ook hele mooie uitspraken terug in het verslag van de workshops:
“Het is even wennen; anders kijken, anders denken, biedt ruimte voor veranderingen die niet definitief hoeven te zijn maar wél verfrissend kunnen werken!”
“Nooit geweten dat het losmaken van lichaam en geest zo’n overweldigend plezier kan opleveren.”
“Zo kan het dus ook. Niet alles hoeft te lukken, durf ook te mislukken,
laat je penselen over het papier glijden”
Om de cirkel weer rond te maken kom ik terug bij het citaat dat Eke aanhaalt.
“Een schilderij is nooit af, het stopt gewoon op een interessante plaats”.
Hopelijk is er een frisse blik uit voortgekomen en zijn er nu weer nieuwe plekken te ontdekken, in je zelf, op je doek of om je heen. Is er ruime voor een nieuwe focus en hebben bestaande plaatsen ineens een iets ander licht of invulling gekregen.

KUNST
Wat we willen:
Momenten
Van helderheid
Of beter nog: van grote
Klaarheid
Schaars zijn die momenten
En ook nog goed verborgen
Zoeken heeft dus
Nauwelijks zin, maar
Vinden wel
De kunst is zo te leven
Dat het je overkomt
Die klaarheid, af en toe

Martin Bril

Lieve leden van SOUZA, Cor, bedankt voor het feit dat jullie dit avontuur zijn aangegaan en dat jullie hier willen exposeren. Krijnie, extra bedankt voor al je contact, overleg en inzet.
De mensen van K&C zijn blij met de inspirerende werken die het gebouw verrijken.

Wil je dit bericht delen? Dat kan: