Souza Zaterdag, 25 januari 2020

Door Marscha van Noesel

Het was een drukke en inspirerende dag met Ruud Venekamp als coach. De start was een beetje hobbelig, omdat de koffie op was en de sleutel van de voorraadkast niet werkte. Gauw even koffie bij de Jumbo gekocht, waarna de dag kon beginnen. Ruud hield een inleiding over compositie, kleur en vorm in schilderijen van de oude meesters, zoals Vermeer.

Iedereen ging met die nieuwe of opgepoetste inzichten aan het werk met eigen composities. Conny had stapels computer gestuurde verrassende grafieken bij zich waar Ruud bijzonder in geïnteresseerd was, temeer omdat hij zelf weinig kennis heeft van de geheimen van de mogelijkheden van de computerkunst.

Gerard aan het werk met zijn plattelandsvergezichten met koeien op de voorgrond of een wandelend echtpaar verdiept in een moeilijk gesprek op een laantje langs het kanaal.

Nasima ging als een vlijtig liesje aan het werk met haar landschap vol voorjaarskleuren en zonnige watertjes. Het vorderde gestaag en was aan het eind van de dag kant en klaar en mooi van kleur, compositie en vorm.

Marion had haar winkeldochters meegenomen, waarmee Ruud haar weer op weg heeft geholpen.

Robert aan het werk met zijn Rembrandtiaans portret van een vrouw op bed haar slechte nieuw verwerkend.

Marijke heeft een golfer op doek gezet, man of vrouw, maar de slag zit er goed in. Het moet nog gezicht krijgen, maar de achtergrond en het grasveld zijn goed getroffen.

Eke, die net als Marijke vroeg weg moest, was bezig met haar dansende meisjes op het strand. Ruud heeft haar een idee gegeven hoe ze de meisjes gezicht gaat geven
Mia heeft haar ontwerp in zachte bruin-tinten klaar, werk aan de winkel. Dat wel, maar zoals het er nu op staat is het al een interessant beeld.

Jeanine heeft een kwal geschilderd, levensecht. Het schilderijtje schreeuwt om een tweede versie vonden de omstanders tijdens de altijd interessante en leerzame werkbespreking. Ondergetekende heeft de al weken op haar netvlies zittende IJsland landschap op doek gezet. Niets meer aan doen, klonk het. En met opgeheven hoofd ging zij huiswaarts.
Speciaal voor de afwezige Krijnie en Jettie nu een serie foto’s van de leden bij hun werk en o ja, en natuurlijk de koek van Robert en de overheerlijke langverwachte kippensoep van Marijke mogen niet onvermeld blijven.
Niet alle foto’s zijn meegenomen, andere keer weer.
Met vriendelijke groet, Marscha

Wil je dit bericht delen? Dat kan: